نوع مقاله : علمی- پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
اهداف: هدف از این مقاله، بررسی ارائۀ راهحلی اساسی و جدید برای کنترل مرزهای جمهوری اسلامی ایران در قالب شبکۀ حسگر بیسیم است. درواقع هدف از پژوهش، بررسی و تبیین کارکردهای شبکۀ حسگر بیسیم در کنترل مرزهای کشور با استفاده از سه فاکتور ارتعاش، سرعت و میزان فلز در شئی متحرّک اعمّ از انسان یا وسیلۀ نقلیه است.
روش: پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش،
توصیفی ـ تحلیلی است. گردآوری اطّلاعات به روش کتابخانهای و با مراجعه به منابع معتبر صورت گرفته است. جهت شبیهسازی شبکۀ حسگر بیسیم از نرمافزار متلب استفاده شده است. درواقع تمام دادهها در متلب به شکل یک ماتریس ذخیره میشوند. این نرمافزار دارای طیف کاربردی گستردهای شامل سیگنال و پردازش تصویر، طراحی کنترلر، تست و اندازهگیری، شبیهسازی و... است و بهعنوان شیوهای نوین در علم و فنّاوری، جهت کنترل مطلوب مرزها قابل طرح است.
یافتهها/نتایج: یافتههای پژوهش نشان میدهد با توجّه به ناامنی محیط پیرامونی ایران و لزوم کنترل و مدیریت دقیق مرزهای کشور، استفاده از روشها، سیاستها و ابزارهای کنترلکننده، چون احداث دیوار، خاکریز و سیم خاردار، نصب دوربینها و ابزارهای اپتیکی و الکترونیکی ضمن دربرداشتن هزینههای فراوان، تأثیر قاطعی نداشته است. درحالیکه استفاده از شبکۀ حسگر بیسیم، ضمن اینکه هزینههای بسیار کمتری نسبت به روشهای دیگر دارد، از دقّت بالایی برخوردار است و در همۀ محیطهای جغرافیایی، به-ویژه مناطق سخت و صعبالعبور، کارایی مناسبی جهت مدیریت مرز و کنترل تردّد دارد.
نتیجهگیری: مرزهای متعدّد و متنوّع ایران و همسایگان و ویژگیهای خاصّ منطقه ازجمله فضای استراتژیک ناامن، ضعف حاکمیت در کشورهای منطقه و بیثباتی سیاسی و اقتصادی، ناامنی و هجوم پناهندگان و آوارگان و تروریسمِ گسترشیافته درمجموع شرایطی را فراهم آورده است که چارهای جز مدیریت و کنترل دقیق مرزهای کشور به-خصوص در مرزهای شرقی نیست. مدیریت بهینۀ مرز مشتمل بر مجموعه اقدامات و طرحهای سختافزاری و نرمافزاری است. استفاده از شبکۀ حسگر بیسیم در بخش سختافزاری یکی از روشهایی است که در ضمن هزینۀ پایینتر نسبت به سایر اقدامات و طرحها، از دقّت بالاتری برخوردار است و میتوان از آن برای کاهش هزینهها و به-خصوص تلفات انسانی در بیشتر مرزهای کشور سود جست.
کلیدواژهها
ارسال نظر در مورد این مقاله