نوع مقاله : علمی- پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه تهران
2 دانشگاه تهران/دانشگاه لرستان
3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد
چکیده
اهداف: سایت های باستانی به بقایای استقراری گفته می شود که در دامنه و کوهپایۀ ارتفاعات و در شیب هایی که جهت اسکان یا تدفین و غیره مناسب بوده است، واقع شده اند. هدف از این تحقیق، بررسی ارتباط بین عوامل طبیعی(ژئومورفولوژی، توپوگرافی و منابع آب) و شکل گیری سایت های باستانی دشت سیلاخور در شمال شرقی استان لرستان بهعنوان یکی از مناطق فعال تکتونیکی ایران است.
روش: روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزاری مانند نقشه های توپوگرافی، زمینشناسی، ژئومورفولوژی و قابلیت های تحلیل مکانی نرمافزار Arc GIS انجام شده است.
یافته ها/ نتایج: یافته های تحقیق نشان می دهد که تفاوت هایی در ار تباط بین دورۀ تشکیل سایت ها و عوامل طبیعی مشاهده می شود بهطوریکه از ۲۵ سایت با ارتفاع بیشتر از ۱۶۰۲ متر، ۲۱ سایت مربوط به دورۀ تاریخی است. همچنین هر یک از عوامل طبیعی مورد مطالعه، در سه دورۀ تشکیل سایت ها، متفاوت عمل کرده اند.
نتیجهگیری: نتایج نشان می دهد که شکل گیری سایت های باستانی، در سه دورۀ تاریخی، در دشت سیلاخور، به دلیل وجود توپوگرافی هموار و منابع آب کافی بوده است. واحد دشت آبرفتی به دلیل وجود منابع آب، خاک حاصلخیز و ارتفاع و شیب کم، دارای بیشترین و مناطق مرتفع و کوهستانی به دلیل محدودیت های طبیعی، دارای کم ترین تراکم سایت باستانی می باشند.
کلیدواژهها
ارسال نظر در مورد این مقاله