نوع مقاله : پژوهشی- مطالعه موردی

2 گروه جغرافیا/ دانشگاه زنجان

3 گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان

چکیده

تغییرات اقلیمی در اکثر مناطق روستایی در کشورهای در حال توسعه چالش بزرگی برای معیشت می‌باشد. خشکسالی یکی از اصلی‌ترین تنش‌های بلندمدت است که معیشت وابسته به کشاورزی را تحت تاثیر قرار می-دهد و در نتیجه تغییرات اقلیمی بر شدت آن می‌افزاید. تنوع معیشتی به عنوان یک استراتژی کلیدی برای تقویت تاب‌آوری و انطباق با تغییرات اقلیمی شناخته شده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات تنوع فعالیت‌های اقتصادی بر تاب‌آوری جوامع روستایی در برابر تغییرات اقلیمی انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی با استفاده از رویکرد کمی است. جامعه آماری شامل 4519 خانوار روستایی در 11روستای شهرستان سامان است که به کمک فرمول کوکران 354 خانوار به عنوان نمونه تعیین گردید. به منظور تجزیه و تحلیل یافته‌های پژوهش از معادلات ساختاری (نحلیل عاملی تاییدی) با استفاده از نرم‌افزار Amos و همچنین T تک نمونه و کروسکال والپس با بهره‌گیری از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج بدست آمده از وضعیت تنوع فعالیت‌های اقتصادی نشان داد که میزان تنوع فعالیت‌های اقتصادی در روستاهای منطقه سامان در سطح بسیار پایینی قرار دارد. از منظر ابعاد تاب‌آوری، بعد کالبدی بیشترین مقدار و ابعاد اقتصادی، فردی، اجتماعی، نهادی و اکولوژیکی از کمترین مقدار تاب آوری برخوردار بوده است. استنتاج حاصل از سنجش میزان مطلوبیت تاب‌آوری در همه ابعاد نشان می‌دهد که بین حد تاب‌آوری ایده‌آل و مقدار محاسبه شده تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین با توجه به اینکه در روستاهای مورد پژوهش تنوع فعالیت-های اقتصادی در سطح مطلوبی قرار ندارد این مساله موجب کاهش تاب‌آوری در ابعاد مختلف شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات